Nå kan du printe ut klærne dine hjemme

3D-printing er en stadig voksende trend, og ifjor presenterte den israelske klesdesigneren Danit Peleg verdens første 3D-kolleksjon printet fra hjemmet (les mer her). Siden dette ikke hadde blitt gjort før tok det Peleg ni måneder å fullføre prosjektet, som var avgangskolleksjonen hennes på Shankar College of Design. Alle 3D-printerne som ble brukt i prosjektet er tilgjengelige for hvermansen, og fikk plass i kollektivet til designeren. Det tok riktig nok 300 timer å printe ut den røde jakken på bildet under, men i sin TED Talk spår Peleg at det kun vil ta et par timer å printe ut klær i framtiden.

3dlede

Bilder: Daria Ratiner. Se hele kolleksjonen her.

I videoen over får vi et lite innblikk i hvordan prosjektet ble gjennomført, fra idé til ferdig kolleksjon.

Danit Pelegs TED Talk fra november i fjor. Skjørtet hun har på seg ble printet over natten.

Så hva betyr egentlig dette for deg og meg? Som Peleg nevner i sin TED Talk vil 3D-printede klær gjøre det mulig å lage klær som er helt tilpasset din egen kropp og preferanser. Foreløpig finns det noen begrensninger for hva som kan lages av tekstiler i en 3D-printer, men om ikke lenge vil ny teknologi åpne for printing av tekstiler som likner de naturfibrene vi bruker i klær idag, som bomull, ull og silke. På denne måten flyttes klesproduksjonen bort fra fabrikkene og hjem til forbrukeren, og vil gi uendelige muligheter for spesialtilpassede produkter. Men det vil også påvirke alle de som jobber med å produsere og transportere klærne våre idag, og mange arbeidsplasser vil gå tapt til denne nye teknologien. Akkurat hvordan ny teknologi vil påvirke framtidens arbeidsplasser, vil jeg se nærmere på i et senere innlegg.

Men hva annet kan vi bruke 3D-printing til? Mye! Det meste, egentlig. I TED Talken under snakker Avi Reichental om noen av mulighetene som kommer med 3D-printing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *